
Namnet brakved kommer troligen av att man tidigare har använt den kolade veden vid kruttillverkning. Som liten kände jag inte till detta med kruttillverkningen, men jag visste att brakved använts som läkeväxt. Under namnet Cortex Frangulæ utnyttjades barken som laxermedel. Det gjorde naturligtvis att jag associerade namnet med något helt annat än krut.
Dessutom har man använt bark, blad och bär till att färga textilier i gult, brunt, violett och grönt.
Brakved är en av de två växter som citronfjärilen lägger sina ägg på. Den andra är getapel eller vägtorn, Rhamnus cathartica. Någon sådan har jag aldrig ens sett; det är tur att vi har gott om brakved, så att vi får ha citronfjärilar omkring oss.


Hartsrosen är lätt att känna igen på lukten. Hela busken är full av små körtelhår – de syns mycket tydligt i närbilden av nyponet. Rör man vid dessa hår avger de en svag men omisskännlig doft av kådig granskog och svamputflykt. Det är kanske detsamma som "hartslukt", men för mig dominerar associationen till grankåda.

De stora bärklasarna är frestande, men man bör avstå från att smaka på bären, eftersom de kan framkalla magbesvär. De får ofta sitta kvar genom nästan hela vintern, men förr eller senare kommer en flock sidensvansar som snabbt plockar rent på buskarna.
Olvon är lättodlade och de finns ofta att köpa i plantskolor. Men de är lätta att föröka också, med avläggare, rotsticklingar eller sticklingar. När jag skulle rensa bort en knäckt gren som låg på marken vid den stora olvonbusken i trädgården, visade det sig att det hade vuxit fram rötter från grenen och bildats tre nya buskar.

Men så kom Allhelgonaorkanen i november 1969, och det blev för mycket för rönnen. Den började falla mot huset under kronan, men vred sig sedan och lade sig till ro mellan två av uthusen, utan att skada vare sig husen eller jättelönnen vid den andra husknuten. Rönnen slutade sitt liv som ved, men innan dess mätte vi upp den. Den hade varit 26 meter hög, och under resten av sitt liv odlade min mamma krasse i den kvarlämnade stubben.
I år har rönnarna blommat bra och skyddat äppelträden, som under år med dålig rönnblomning och bärsättning angrips mycket mer av rönnbärsmalen. De många bären – som egentligen inte är bär, utan snarare små äpplen – kan bli till god rönnbärsgelé. Men å andra sidan finns det ju så många fåglar som kommer att uppskatta dem i vinter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar