Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

27 augusti 2011

Vad är detta?

Jag vet inte vad det här är. Konstruktionen hänger i flera trådar från undersidan av en bänk på en av kryddlådorna. Den omges av flera andra trådar, som dock inte har någon typisk regelbundenhet som i en spindelväv. Hela konstruktionen har en form som påminner litet om en uppochnedvänd glasstrut och hålls ihop av trådar. Inuti kan jag urskilja en del mycket små snäckskal (diameter ungefär 2-3 mm), insektsvingar och flera till synes urätna skalbaggar. På utsidan sitter resterna av en harkrank inbäddad i väggen.

Allt detta är sådant som en spindel kan ha ätit, men struten innehåller en del oväntade delar också, som små stenflagor, blomstjälkar och gräsfrön. Om det nu är en rovlevande spindel som har byggt struten, vad hade den i så fall för nytta av stenarna och fröna? Och, inte minst, hur bar den sig åt för att flytta stenarna från marken 30 cm längre ned? Stenbitarna syns tydligast längst ned, men fler finns i hela struten.

Det finns en rad vattenlevande organismer som bygger egendomliga rör och strutar. Men vem är det som gör det på torra land och mitt i det gassande solskenet?

En tanke: Var det här ursprungligen ett spindelnät som kollapsade under tyngden av fastsittande bytesrester, och föll ihop till den här formen? Ja, kanske – gräsfröna och de andra små växtdelarna kan ha blåsts in i nätet av vinden och bidragit till tyngden. Men det förklarar inte de små flagorna av skiffer och inte heller de mycket tätt konstruerade ytterväggarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar