Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

27 augusti 2011

Trollsländenymfer och Hasse

Efter 2-3 år som nymf har trollsländan lämnat sin sista nymfhud och gett sig ut för att söka en partner och börja om fortplantningscykeln. Under nymftillvaron i dammen har den ätit sig stor – på grodyngel och alla vattenlevande varelser den har lyckats övermanna, inte minst andra sländnymfer. Säkert har den lyckats sätta i sig en och annan liten guppy också. Den tomma och ihoptorkade nymfhuden är drygt 4 cm lång.

Vi har samlat in massor av sländnymfer och burit ned dem till sjön. Under den korta stunden i hinken brukar ett stort antal nymfer bli dödade av sina större syskon och kusiner. Tio levande nymfer i hinken resulterar i att ungefär tre fortfarande är i livet när de läggs ut i sjön.

Förra hösten när vi tog in guppisarna, råkade en stor sländnymf följa med. När vi upptäckte nymfen, kastade jag helt sonika ut den på gården. Min dotter, som var på besök just då, tyckte att jag var grym och sprang ut och räddade nymfen. Den hamnade i en glasburk i hennes kylskåp, döptes till Hasse och matades med sådant som nymfer gärna äter.

Men livet är hårt: Hasse avled. Nu finns han i en kista (tändsticksask), på en bomullsbädd tillsammans med fina blommor, i hennes frys. Vi skall begrava honom på gårdens egen gravplats för hundar, katter och andra sällskapsdjur. Han blir den första trollsländan som begravs där.

2 kommentarer:

  1. Ja, de där nymferna är riktigt aggressiva. Och även när de blir färdiga sländor. Häromdagen såg jag två sländor som slogs - tror i alla fall att det var det dom gjorde. Den ena försökte till och med fly in i vårt vardagsrum ;-)

    SvaraRadera
  2. Hassehaiku...

    Liten nymf är kall
    på den frusna vintersnö
    ville komma in.

    Ömsint känsla väcks
    "Rädda nymfen den lilla!"
    In till värmen nu.

    Liten nymf i burk
    simmar så långsamt framåt.
    "Vakna lilla du!".

    Nymfen piggnar till
    i vattenfyllda burken,
    ser så ensam ut.

    Ida ropar bums,
    "Hasse får nymfen heta!"
    I min kyl han bor.

    Hasse tuggar lax.
    Annars han oftast sover,
    kallt i burken sin.

    Dagar, veckor går.
    Hasse sover vidare.
    Inget annat sker.

    Kylig dag hemkommer
    Ida hem så utmattad.
    Smörgås tänker ta.

    Öppnar kylskåpsdörr,
    säger som hon oftast gör:
    " Hej du lilla vän".

    Stillhet möts i kyl,
    Nymfen så stilla sitter.
    Inget ben den rör.

    Ida tystnar nu,
    stirrar på burk med fasa,
    Hasse vilar nu.

    Vintersömn det är,
    den långa kalla sorten,
    väntar på en vår.

    Drömmer om ett ljus,
    med värme, blommor, solsken.
    Vingar sträckas ut.

    Liten Hasse nu
    flyger genom skyarna.
    Drömmar vingar bär.

    R.I.P Hasse

    SvaraRadera