Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

26 augusti 2011

En flyttfjäril och en trumslagarpojke

Rosenflockeln, Eutrochium purpureum, lockar till sig fjärilar, humlor och bin i stora mängder. Bland fjärilarna är det så här års mest nässelfjärilen som kommer, men ibland får vi storfrämmande. Här (till höger) är det en amiral, Vanessa atalanta, som har kläckts under sommaren - troligen på en brännässla. Det är en riktigt stor fjäril, vars vingspann kan vara över sex centimeter.

Föräldrarna kommer hit från medelhavsområdet i juni. Honan lägger ägg på brännässlor, och larverna stannar på nässlorna tills det är dags att förpuppa sig.

Amiralen är ofta den fjäril man ser längst in på hösten, innan de sista exemplaren ger sig av söderut för att övervintra. De fullbildade fjärilar som försöker övervintra i Sverige dör oftast under vintern.
Nässelfjärilen, Nymphalis urticae eller Aglais urticae (vänster), är en av våra vanligaste fjärilar och en av de få dagfjärilar man faktiskt kan höra. Under parningsflygningen följer hanen efter honan och försöker "trumma" med antennerna mot hennes vingar. Lyckas man komma tillräckligt nära kan man höra detta trummande.

De fullbildade fjärilarna övervintrar i Sverige och man hittar dem ofta i stora mängder på vindar och i uthus.

Det är inte lätt att fånga en fjäril på bild och få riktig skärpa. Bilden till höger är tagen i makroläge och skärpedjupet är litet, men det jag ville visa är den fantastiska "pälsen" av färgskimrande hår på mellankroppens ryggsida.

3 kommentarer:

  1. http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/272/1569/1203.abstract

    Om fjärilar som låter;D

    SvaraRadera
  2. http://www.learnaboutbutterflies.com/Britain%20-%20Inachis%20io.htm

    Där står det litet till:D

    SvaraRadera
  3. Spännande - jag lade genast ett bokmärke på den senare sidan. Jag vet ju att påfågelögat ögonhotar på det här sättet, men jag har aldrig själv sett beteendet, trots att jag har umgåtts en del med dem genom åren. Jag får försöka komma på ett bra sätt att reta påfågelögon:-)

    SvaraRadera