De rödbladiga klippståndsen, Ligularia dentata 'Desdemona', har börjat blomma och skapar med sina rödaktiga blad och de varmgula blommorna en vacker kontrast mot fackelblomstren, Lythrum salicaria. Klippståndsen är odlade, men fackelblomstren växte ursprungligen vilda vid Skylsjön i Sörmland.
Här står de på dammkanten, invid ett kraftigt bestånd av septembersolros, Helianthus 'Lemon Queen'. Alla tre uppskattar kapillärvattnet från dammen.
Kapillärvatten är det vatten som sugs upp från dammen och släpps någonstans utanför, till exempel via rötter som går ned i dammen från växter som växer utanför.
Det här bör man normalt undvika, men i vår damm har jag avsiktligt ordnat med sådan vattenöverföring. På dammduken har jag lagt ett grovt kokosfibernät som går över dammkanten och ned i rabattjorden utanför. Detta nät är primärt till för att skydda dammduken, men samtidigt suger det upp vatten från dammen, ungefär som de där snörena man använder för att semestervattna krukväxter. Vattnet hamnar i rabattjorden, som blir alldeles lagom fuktig samtidigt som den förblir väldränerad.
Visserligen måste vi fylla på en del vatten i dammen, men vi slipper helt att vattna rabatterna. Och växterna, som främst är arter som vill ha fuktig jord, stortrivs och växer alldeles utmärkt.
Det mesta handlar om sådant som lever alldeles i min närhet, men här finns även en del tankar om livet i allmänhet och om sådant som bara skenbart kan räknas dit – eller tvärtom.
Vem?
- Karin
- Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.
14 augusti 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar