Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

31 augusti 2011

Den enes bröd...

Spindeln hade tur – eller bladlössen otur. Det beror på vems synvinkel man ser det ur. Den vingade bladlusgenerationen gick in för landning i kaprifolen och den lilla spindeln fick mat så att det räcker lång tid framöver.

Bladlöss i allmänhet har inte vingar. Men när det börjar bli trångt där bladlössen äter växtsaft, så att bladlöss måste skickas ut till nya matplatser, och inför värdväxlingen som många arter genomför vår och höst, föds ungar som när de är fullbildade har flygdugliga vingar.

Höger: Till och med för en bladlus borde det vara svårt att se de tunna spindeltrådarna. Alla vi trädgårdsgrävare som känner en något begränsad kärlek till bladlöss, borde säga som Antonio Magliabechi på sin tid: "Var rädd om mina spindlar!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar