Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

6 augusti 2011

Bjässarna Nils-Ada och Maj-Emil

Två av de största vinbergssnäckorna, Helix pomatia, i trädgården. Skalet är 4,8 cm högt på den största och har fem hela spiralvarv. Själva kroppen (foten) är 10 cm lång, plus längden på tentaklerna med ögonen längst ut i de övre.

Höger: Ögat är den mörka punkten längst ut i den övre tentakeln. De undre och kortare tentaklerna innehåller lukt- och smakceller. Snäckorna har ingen hörsel. Inne i föreningspunkten mellan de fyra tentaklerna sitter snigelns celebrala ganglier, alltså dess hjärna.

Nedan: För att få litet skyddande skugga i växthuset har jag sprutmålat det utvändigt med en blandning av krita, vatten och lättfil. Det här uppskattar vinbergssnäckorna – kanske behöver de kalciumkarbonatet för att bygga upp skalet – och deras nattliga kritätande lämnar typiska spår efter sig.

Det här är inte skadedjur. Visserligen äter de nästan vad som helst, inklusive katternas torrfoder, men de äter inte särskilt mycket och de är inte överdrivet många. Favoritgodiset, förutom kattmaten, tycks vara gräsklipp och halvt förmultnat växtavfall som ligger på marken i skuggan under andra växter, där snäckorna är skyddade mot såväl solen som en del rovdjur.

Vinbergssnäckor behöver 3-4 år på sig för att bli könsmogna. De är hermafroditer, vilket innebär att båda djuren kan fungera som både hane och hona samtidigt, men de måste para sig och utväxla spermier för att få avkomma. En ensam snäcka kan alltså inte befrukta sig själv. Medellivslängden för vinbergssnäcka ligger på 8-10 år, men det svenska rekordet är 35 år.

Vinbergssnäckan är Sveriges största landlevande blötdjur och den är ett dekorativt och intressant inslag i trädgårdslivet. Att titta på en vinbergssnäcka är avstressande, trots att den inte alls är särskilt långsam av sig.

2 kommentarer:

  1. Kanonfina grannar ni har! Visste inte att de kunde bli så stora. Vi har inga här på tomten men nere vid kyrkogården som ligger lite lägre brukar det finnas massor. Hälsa snäckorna!
    Eva

    SvaraRadera
  2. Pröva att ta hem några stycken och sätt dem i ett fuktigt, skuggigt hörn av trädgården. Har du tur stannar de kvar. De här faktiskt riktigt fascinerande djuren behöver spridningshjälp; de är inte så vanliga längre som t.ex. när jag var liten.

    SvaraRadera