Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

27 augusti 2011

Haiku för kanadagäss

Gässen flyger bort
De som häckat på vallen
Nere vid Vikern




Hur ogärna jag än vill erkänna det, måste jag böja mig för fakta: Hösten närmar sig och kanadagässen ligger i träning inför flyttningen. I kvällningen kommer de i grupper upp från sjön, flyger runt i en vid båge och återvänder till sjön.

De här övningsflygningarna hörs – de genomförs under stort tutande och trumpetande. I Nordamerika, där gåsen har sitt ursprung, kallas den "honker". De första utsättningarna i Sverige gjordes på 1930-talet i Kalmarsund och i Lillfjärden vid Hudiksvall, och i dag finns det omkring 10 000 häckande par i landet.

Än är det minst en och kanske två månader kvar innan de flyttar på allvar, men sedan försvinner de till övervintringsplatserna i Skåne, Danmark, Tyskland och Holland.

I april kommer de tillbaka och ett av paren slår sig ned på grannens slåttervall, alldeles ovanför sjön. Där kan de häcka i trygghet; vallen slås inte förrän föräldrafåglarna har tagit med sig ungarna ut på sjön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar