Gässen flyger bort
De som häckat på vallen
Nere vid Vikern
Hur ogärna jag än vill erkänna det, måste jag böja mig för fakta: Hösten närmar sig och kanadagässen ligger i träning inför flyttningen. I kvällningen kommer de i grupper upp från sjön, flyger runt i en vid båge och återvänder till sjön.
De här övningsflygningarna hörs – de genomförs under stort tutande och trumpetande. I Nordamerika, där gåsen har sitt ursprung, kallas den "honker". De första utsättningarna i Sverige gjordes på 1930-talet i Kalmarsund och i Lillfjärden vid Hudiksvall, och i dag finns det omkring 10 000 häckande par i landet.
Än är det minst en och kanske två månader kvar innan de flyttar på allvar, men sedan försvinner de till övervintringsplatserna i Skåne, Danmark, Tyskland och Holland.
I april kommer de tillbaka och ett av paren slår sig ned på grannens slåttervall, alldeles ovanför sjön. Där kan de häcka i trygghet; vallen slås inte förrän föräldrafåglarna har tagit med sig ungarna ut på sjön.
Det mesta handlar om sådant som lever alldeles i min närhet, men här finns även en del tankar om livet i allmänhet och om sådant som bara skenbart kan räknas dit – eller tvärtom.
Vem?
- Karin
- Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar