Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

8 oktober 2011

Sovdags för lingon

Nu har vi haft den allra första frostnatten. Det är flera veckor senare än normalt. Den första frosten brukar komma kring mitten av september, men jag klagar inte.

Den här lingonplantan tycks dock helt ha missuppfattat detta med årstider. Lingonen brukar blomma i maj-juni och andra lingon i skogen står så här års med övermogna bär, men den här plantan har gjort nya blommor. Under blommorna skymtar en liten spindel.

Lingon (Vaccinium vitis-idaea) har, trots vad som brukar påstås, en låg halt av C-vitamin, bara 4 mg per 100 g färska bär jämfört med 210 mg i svarta vinbär. Däremot har de ett högt innehåll av benzoesyra, ett naturligt konserveringsmedel som ger dem lång hållbarhet. Trots ett halvsekel med lingonsyltskokning har jag hittills aldrig sett mögel i en lingonsyltsburk.

Namnet vitis-idaea betyder ungefär "vin från Ida", det vill säga berget Ida i Frygien (nu i Turkiet) där bergsnymfen och vinkvinnan Oinone levde. Det svenska namnet lingon är troligen bildat på lingbär (som hänger ihop med ljung), på samma sätt som många andra bärnamn har fått tillägget -on, till exempel mjölon av mjölbär, odon av odbär, hallon av växtplatsen hall (brant klippa eller häll), plommon, fikon, päron, nypon. Bären av lingon, Baccæ vitis idææ, såldes förr på apoteken som febernedsättande medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar