Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

13 oktober 2011

Älg

Skytten vid bytet
Älgen ser så liten ut där den ligger, men i själva verket är det en riktigt stor tjur. Åttataggare är inte vanliga här i trakten; de få tjurar som skjuts brukar vara betydligt mindre.

Benämningen åttataggare behöver inte betyda att hornen har just åtta taggar sammanlagt. Det förekommer att hornen har olika antal taggar. Man dubblar då antalet taggar i det horn som har flest taggar. Om det ena hornet har fyra taggar och det andra två eller tre taggar, sägs älgen vara "udda åttataggare". Just den här tjuren är dock en "jämn åttataggare".

Älgstammen har ökat kraftigt sedan mitten av förra seklet och i dag har Sverige en av de tätaste älgpopulationerna i världen. Man räknar med att det efter den årliga jakten finns drygt 200 000 djur i landet. Det stora antalet älgar leder till ökade skador på skogen, där älgen betar på unga tallar. I en del områden har betesskadorna nått en helt oacceptabel nivå. Skadorna blir förstås särskilt påtagliga där det inte finns något annat för älgen att äta, som där slutavverkning har följts av nyplantering med bara tall.

Ett annat allvarligt problem med den stora svenska älgstammen är att antalet viltolyckor ökar. Fler älgar i skogen innebär att älgar trängs ut från skogen mot vägarna och bebyggelsen.

Tro på den här skylten!
Nationella Viltolycksrådet (NVR) har intressant information om viltolyckorna i Sverige. Just i dag visas att 27 971 viltolyckor har rapporterats till polisen under år 2011 fram till 12 oktober och i 4 386 av dessa har det gällt en olycka med älg. Hittills i år, fram till den 15 september, har (preliminära uppgifter) 2 personer dödats och 30 fått svåra skador i olyckor mellan motorfordon och älg.

Kartan till vänster, från NVR:s rapportering, visar de sju platser i vår närhet där viltolyckor har rapporterats till polisen under de två senaste veckorna och där eftersöksjägare har använts. I de tre olyckorna söder om Nora var älg inblandad, medan olyckorna kring Lindesberg gällde rådjur.

Älgolyckor är svåra att förebygga. Viltstängsel gör viss nytta, men vem har väl någonsin sett ett sådant annat än längs de stora vägarna? En mycket stor andel av landets vägnät är smala småvägar, ofta med skog nästan fram till vägrenen. Där finns inga viltstängsel och en älg i skogskanten är genom de höga, smala benen väl kamouflerad och svår att upptäcka, framför allt i skymningen och gryningen då två av tre olyckor inträffar. Även om man håller hastighetsbegränsningen till 70 är man praktiskt taget chanslös när älgen plötsligt springer ut på vägen framför bilen.

Om man råkar ut för en olycka med älg (samt björn, varg, järv, lodjur, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn) har man skyldighet att märka ut platsen och larma polisen via 114 14 eller vid akut fara via nödnumret 112. Många bilförare känner inte till att det är straffbart och belagt med böter att inte anmäla en sådan sammanstötning. Särskilda märkremsor att ha i bilen kan hämtas på alla Bilprovningens anläggningar, eller beställas från Nationella Viltolycksrådet. De är gratis.

Älgtjuren som nu hänger på logen kommer att delas mellan alla skyttarna i jaktlaget plus markägarna som inte jagar själva men bidrar genom att upplåta sin mark för jakt. Älgkött är mycket gott, särskilt som tjälknöl eller rökt, och ett extraplus får köttet därför att det är klimatsmart. Älgen har ju vuxit upp här i skogen, utan att kräva minsta lilla köpefoder eller transport – utom sista resan från skogen och hem i grannens traktorskopa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar