År 1959 kom boken Myror. Den innehöll 101 fotografier tagna av Lennart Nilsson, med prolog av Harry Martinson och text av professorn i entomologi Carl H. Lindroth.
Några år senare hamnade den via en bokrea i min bokhylla. Det som alldeles i början fängslade mig var Harry Martinsons dikt i inledningen:
Långa är myrornas vägar hem
Natten kan överraska dem
Solen går ner bakom vandrarens sko
Mycket kan hända på myrornas mo
Detta blev avstampet för ett ganska omfattande läsande om myror, vilket i sin tur ledde till hembyggda formicarier (konstgjorda myrkolonier) där myrorna tyvärr inte alltid hölls instängda utan spred sig över lägenheten. Ibland har nog husdjursurvalet gjort att jag har varit inte så lätt att leva med.
Den första myrart jag hade som husdjur var röd skogsmyra, Formica rufa, som är lättskött och förnöjsam och i händelse av rymning inte äter upp möblerna. Den föredrar insektslarver och liknande. Myrhållandet var en trevlig och lärorik hobby, men i trettioårsåldern slutade jag bo i lägenhet och sedan dess har myrtillgången varit god utomhus.
Den röda skogsmyran är en av ett ganska litet antal arter som har flera myrdrottningar i samma bo. I stora samhällen kan det finnas uppemot hundra drottningar. En efter svärmningen nybefruktad drottning kan inte som hos många andra arter starta ett nytt samhälle på egen hand. Hon accepteras i sin egen hemstack eller i hanens stack.
Ett alternativ är att ta över ett bo av till exempel svart slavmyra, Lasius niger, och förslava detta. Hon dödar då den ursprungliga slavmyredrottningen och slavmyrorna kommer sedan att bistå henne tills boet har blivit ett rent skogsmyresamhälle. Drottningen kan bli gammal, uppemot 15 år.
Skogsmyrans samhällen kan bli mycket stora och bestå av miljontals individer. Normalt omfattar samhället dessutom flera stackar som ligger relativt nära varandra, och ibland ser man en stor stack omgiven av många mindre stackar som satellitstater. De breda och avröjda myrvägarna mellan samhällena visar vilka stackar som hör ihop.
Eftersom drottningen inte kan starta ett nytt samhälle ensam, blir det arbetarna som bestämmer var satellitstackarna skall byggas. Troligen bestäms tillkomsten av dessa nya stackar av individtillväxten i den första stacken, och placeringen av den av tillgången till föda. Koloniseringen av den nya stacken sker genom att en grupp arbetare utvandrar tillsammans med en eller flera drottningar. Sedan kommer det nya samhället att under ganska lång tid upprätthålla en fredlig kommunikation med det gamla.
Det mesta handlar om sådant som lever alldeles i min närhet, men här finns även en del tankar om livet i allmänhet och om sådant som bara skenbart kan räknas dit – eller tvärtom.
Vem?
- Karin
- Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.
7 oktober 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar