Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

21 juni 2012

Rovlevande skräddare

Skräddare (Gerridae) är en familj med i Sverige 10 arter av vattenlevande insekter i ordningen skinnbaggar. De håller till mest i stillastående sötvatten, där de springer fram på ytan, och de ryckiga rörelserna gör dem relativt lätta att skilja från andra insekter som lever på vattenytan.

Som andra insekter har skräddarna tre benpar. Andra och tredje benparet är förlängda och liksom insektens buksida klädda med vattenavstötande hår. Detta, tillsammans med att tyngden sprids över en stor yta, gör att insekterna bärs upp av vattnets ytspänning. De tar sig fram genom att "ro" med andra benparet och använder det tredje att styra med.

Skräddare är rovlevande. När en insekt faller ned på vattenytan uppstår vibrationer och de leder skräddaren till bytet. Den använder det första och kortare benparet till att fånga och hålla kvar bytet. Bytet spetsas med sugsnabeln, varpå skräddaren suger i sig maten. När sugsnabeln inte används till att äta eller dricka ligger den invikt under kroppen.

De båda skräddarna på bilden är i färd med att göra fler skräddare. Det syns tydligt hur mycket kortare det första benparet är jämfört med andra och tredje. Att de parar sig på ett näckrosblad kan möjligen bero på att den sammanlagda tyngden skulle bli så stor på vattenytan, att de sjönk igenom ytspänningen.

1 kommentar:

  1. En undring? som rovdjur äter den andra insekter, jag tycker mig märka att när antalet skräddare ökar minskar mygglarverna, är det en tillfällighet eller utgör mygglarver en betydande del av skräddarnas kost?

    SvaraRadera