Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

17 juni 2012

Gröna blad blir gula gulor

Hönorna blir glada när de får färskt grönfoder: gräsklipp, ogräsrens och vegetabiliskt köksavfall är mums! Ogräsrens med vidhängande jord är extra poppis, eftersom det understundom finns goda kryp i jorden.

När hönorna får gröna växter att äta, blir äggulorna starkt mörkgula – ljusår från de blekgula historierna i köpeäggen. Pannkakor, omeletter och sockerkakor blir vackert gula, och smaken blir så mycket bättre än med fabriksägg.

I en affär såg jag äggkartonger märkta med "extragula gulor" och äggen kostade drygt en krona mer per styck jämfört med vanliga ägg från samma leverantör. Av förpackningstexten framgick att äggen kom från "burhöns med inredda burar" – vilket innebär att varje höna har ungefär ett A4-ark i utrymme – men det stod ingenting om vad hönsen hade ätit för att producera gulare äggulor. Antagligen något mysko färgämne. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara praktiskt att utfodra burhöns med färska maskrosblad.

Foto: Johan Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar