Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

21 juni 2012

Granna flicksländor

Röd flickslända, Pyrrhosoma nymphula, är den enda svenska flicksländan med röd kropp. Detta gäller dock endast för hanen; honan kan i sällsynta fall ha andra färger.

Sländan finns i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten, och den är relativt vanlig vid rinnande vatten. Men den trivs även vid stillastående vatten, som här över vår trädgårdsdamm.

Ett enkelt sätt att skilja flicksländorna (Zygoptera) från de egentliga trollsländorna (Anisoptera) är att titta på vingarna. Egentliga trollsländor håller vingarna utslagna även när de inte flyger, medan flicksländorna lägger ihop dem.

Under parningen håller hanen fast bakom honans huvud. På det sättet flyger de medan honan lägger sina ägg endofytiskt, det vill säga sticker in dem i växterna. Den undre bilden visar denna äggläggning.

Larven lever som rovdjur i vatten. På bakkroppen har den tre gälblad med vilka den tar upp syre. Den kan även simma genom att svänga med gälbladen i sidled, vilket gör att den ser ut som en liten fisk. Det tar mellan ett och tre år för larven att utvecklas till fullbildad insekt, och som sådan lever den sedan i en till två månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar