Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

23 juli 2011

Kransveronika och rudbeckia


Kransveronika, Veronicastrum virginicum (vänster), utnämndes år 2006 till Årets perenn – en välförtjänt utmärkelse till en mycket trevlig trädgårdsväxt. Den är högvuxen och tålig och lockar till sig humlor och fjärilar i massor. Ibland är blomaxen mer eller mindre täckta av pollinerande insekter. Den blommar ihärdigt från början av juli och klipper man bort utblommade ax kommer det snart fram nya blommor. Blomningen kan fortsätta till slutet av september eller till och med in i oktober.

Rudbeckia (ovan till höger) finns i ett stort antal sorter och många av dem är mycket storvuxna. Blomkorgarna är fyllda eller ofyllda med gula, röda, lila eller vita kantblommor och gröna, gula till bruna eller nästan svarta tvåkönade diskblommor.

De här båda lever i fredlig samexistens i en av dammrabatterna, tillsammans med ett stort bestånd stormhatt som också drar till sig humlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar