Resultatet blir en elastisk och mycket effektiv fasthållningsmekanism, som även vid hård blåst håller kalebassen förankrad i stödet utan att plantan slits sönder.
Men hur går det till? Hur kan klängespetsen vika sig så fort? Sker det en snabb celldelning längs vikningens utsida eller minskar cellerna längs insidan i storlek?

Klängena bildar alltid par och de båda delarna fäster nästan alltid nära varandra, som på bilden. Så blir det även om de båda klängena ursprungligen pekade åt rakt motsatt håll. Det är naturligtvis praktiskt, eftersom det minskar risken för att blåsten skall slita isär paret och förstöra fästet i stödet. Men hur vet det andra klänget i paret var det första fäste?

Som i alla regelstyrda beteenden finns det naturligtvis även här avvikelser. Allt annat vore som en skolklass där alla elever alltid uppför sig exakt som de är tillsagda. Kalebasser är som normala skolklasser, vilket ju framgår av bilden till vänster.
Klängena sätter sig ofta fast i närstående kalebasser. Men varför fäster de inte i den egna plantans bladskaft eller stänglar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar