Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

28 maj 2012

Fridlysta smörklickar

Smörboll, Trollius europaeus, är fridlyst i Örebro län och på många andra platser i södra och mellersta Sverige. Den växer ofta på fuktig mark och trivs bäst på kalkrika jordar, men trots detta saknas den helt på Gotland.

Liksom smörblomma och kabbeleka hör smörboll till ranunkelväxterna och den har samma gula färg som dessa. De främsta skillnaderna är storleken (den kan bli sju decimeter hög) och de typiskt bollformade blommorna.

Namnet är rättvisande; färgen är som hemkärnat smör gjort på sommargrädde från kor som betar ute. Men det här är en ört med många namn, bland annat daldocka, bullerblomster och laxblomster. Det sista är ett typiskt norrländskt namn. Smörbollen växer främst i norra delarna av landet och namnet laxblomster kommer av att den blommar samtidigt som laxen återvänder (Utkast till svenska växternas naturhistoria I, C. F. Nyman, 1867).

Hos oss, som har hög kalkhalt i jorden, är den vanlig såväl i fuktig skogsmark som längs den torra vägkanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar