Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

12 mars 2012

Rådjur vid fågelbordet

Grannen skickar inte ut sin hund efter rådjuren – mest, tror jag, därför att hunden då skulle ge sig ut i skogen på egen tass och där finns det vargar. I alla händelser har grannen gott om rådjur alldeles utanför köksfönstret.

Här sysslar mor och barn med städning under fågelbordet. Samtidigt är domherrar och talgoxar i full fart med att äta frön i fågelbordet och skvätta ned mer mat till rådjuren.

Vi har lindrigt sagt gott om rådjur. De går nu i små grupper med 4-10 djur, med en eller flera getter, fjolårskillingarna och ibland en bock. De håller sig nära bebyggelsen, i skogskanterna och på åkrarna – samt förstås i trädgårdarna. Tydligen vill de inte gärna gå upp i den riktiga skogen, kanske för att den är för farlig för dem med både varg och lo som jagar dem.

En stund senare befann sig det här paret, plus ytterligare två kid, på åkern utanför vårt köksfönster. Tydligen har alla tre killingarna överlevt vintern och mamman börjar bli märkbart rund om magen.

Men vi släpper ut jycken. Hon ger sig inte av till skogen, utan nöjer sig med att jaga bort rådjuren från trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar