Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

11 mars 2012

Jordsken och planeter

Så här såg det ut på kvällen 26 februari. Jupiter står uppe till vänster och Venus nere till höger. Mitt i bilden ser man tydligt jordskenet på månen.

Bilden är litet oskarp eftersom jag fotograferade på fri hand. Jag tänkte ta om bilden med stativ kvällen efter, då månen hade passerat Jupiter, men då var himlen mulen. Ett par dagar senare hade månen hunnit för långt från planeterna – den var redan på god väg mot Mars.

Jag hoppas på klar himmel nätterna 25-26 mars, då månen åter kommer att befinna sig i de båda planeternas sällskap. Men vid det laget har Jupiter passerat Venus. Just nu står planeterna mycket nära varandra och är klart synliga i väst-sydväst från strax efter solnedgången tills de går ned strax efter nio i väst-nordväst.

När månen kommer tillbaka till planeternas område kommer Merkurius att vara synlig rakt i väster strax ovanför horisonten alldeles efter solnedgången, men den är svårare att observera.

Så här står planeterna just nu, den 12 mars. Venus fortfarande till höger, men högre än Jupiter. Jupiter behöver nästan 12 jordår för ett varv runt solen, medan Venus tar sig runt på knappt 225 jorddygn.

Med litet molnfri tur kommer vi den 6-7 juni i år (22.09 - 04.49, i höjd med Stockholm tiden 04:36:43 - 04:54:19) att kunna se en venuspassage, då Venus passerar framför solskivan och kan observeras som en liten mörk prick över solen – här behövs samma försiktighetsåtgärder som vid solförmörkelser och titta aldrig mot solen med kikare eller teleskop! Efter 6 juni dröjer det 105 år till nästa venuspassage, så passa på!

Som kuriosa kan jag nämna att John Philip Sousa komponerade Transit of Venus March till venuspassagen 6 december 1882.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar