Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

5 december 2008

Om att visa bilder

Jag får ofta frågor om hur man skyddar sina bilder på Internet: alltså hur hindrar man besökare på webbsidan från att spara de bilder man visar, skriva ut dem och kanske använda dem på egna sidor?

Det korta, enkla och sanningsenliga svaret är: Det gör man inte. Det går helt enkelt inte! Den bild som visas på datorskärmen kan alltid och utan undantag sparas. Visst, det finns diverse knep att ta till för att göra det svårare att knycka bilden, till och med dyra köpeprogram som påstår sig kunna ordna detta, men alla metoder går att kringgå.

Man kan...

  • Skripta bort högerklicksfunktionen: Detta skulle alltså hindra att man högerklickar på bilden och väljer spara. Men om man i stället vänsterklickar på den och drar den till adressraden, öppnas den i ett nytt fönster där det går bra att högerklicka. Många webbläsare, som GreenBrowser, har dessutom en knapp som man använder för att sätta detta högerklicksskydd ur spel.
  • Lägga en vattenstämpel eller text på bilden för att upplysa om att den är copyright-skyddad: Det går naturligtvis alldeles utmärkt men bilden, med vattenstämpel och allt, kan fortfarande kopieras och sedan kan man "beskära" bort texten.
  • Lägga texten tvärs över hela bilden så att den blir helt ointressant att knycka: Ja, det är en bra metod, bortsett från att bilden blir ointressant att titta på också.
  • Sänka upplösningen så att bilden får så dålig kvalitet att ingen vill knycka den: Javisst, men då kommer ingen att vilja titta på den heller och du får rykte om dig som dålig fotograf.
  • Gömma bilden i bakgrunden och täcka den med en helt genomskinlig enpixelsbild som dras ut till samma format som själva bilden: En bra metod, tills besökaren kommer underfund med den och börjar använda ett klipprogram som tar bilder av det som faktiskt visas på skärmen.
  • Skripta bort PrintScreen-tangenten: Det fungerar om besökaren verkligen använder PrintScreen, men vem gör det? Varje annat klipphanterande program använder andra metoder, som till exempel fritt valda snabbtangenter. Det vore ju litet väl häftigt att skripta bort alla tangenter – och musen.

Så utgå från att visade bilder kan kopieras/knyckas. Se i stället till att du kan bevisa att bilden verkligen är din – om någon annan skulle försöka ta ifrån dig upphovsrätten. Med digitala bilder har du inget negativ som bevisar detta, men det finns andra metoder. Om en sådan skall jag berätta i nästa avsnitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar