I stället fastnade jag för SoftMaker Office 2006, ett officepaket som tidigare varit betalprogram men nu har släppts fritt. Den uttalade förhoppningen från programmakarnas sida är att användarna skall bli så förtjusta att de bestämmer sig för att betala för den nyare versionen SoftMaker Office 2008. Detta sägs på programmets hemsida, men inte ens gratisversionen innehåller någon reklam.
Gratisversionen SoftMaker Office 2006
Programpaketet innehåller TextMaker och PlanMaker, som motsvarar och är kompatibla med MS Word 6.0 till 2007, respektive MS Excel 5.0 till 2007. Gränssnittsspråket är engelska (plus några andra språk) men det finns stavningskontroll på svenska och ett stort antal andra språk, och det är lätt att växla mellan de olika språkversionerna av stavningskontrollen.Paketet kan köras portabelt och är – jämfört med OpenOffice.org – bussnabbt, litet och mycket smidigt. Utrymmeskravet 26 MB i stället för 240 MB som med OpenOffice.org känns ju ytterst blygsamt. Snabbheten är föredömlig. Att starta TextMaker (motsvarigheten till MS Word) tar på min dator 3 sekunder, jämfört med de 36 sekunder som krävs vid start av Writer (OpenOffice.orgs motsvarighet till MS Word).
På http://www.supportdata.net/portabel/progof.html kan du läsa om hur du gör SoftMaker Office portabelt och får in den svenska stavningskontrollen – där hittar du även länkarna för nedladdning av både programpaketet och den svenska stavningskontrollen. Du måste registrera programmet, men det är gratis.
Betalversionen SoftMaker Office 2008
I betalversionen – SoftMaker Office 2008 – ingår även modulerna Presentations (motsvarigheten till MS PowerPoint) och BasicMaker som motsvarar Visual Basic for Applications (VBA). Den kostar 60 euro eller 80 US-dollar – det finns även möjlighet att köpa en student/lärarlicens för 20 euro eller 25 dollar.Men det finns en intressant lustighet i den här prissättningen: I och med att jag registrerade gratisversionen av SoftMaker 2006, kom ett erbjudande om att uppgradera till SoftMaker 2008 för ordinarie uppgraderingspris: 25 euro. Om man ändå tänker skaffa betalversionen sparar man alltså 35 euro på att först installera och registrera gratisversionen. Resultatet blev därmed ett synnerligen komplett officepaket för cirka 250 kronor. Det känns inte helt fel...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar