Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

5 december 2008

Om att visa bilder 2

En bild kan vara värd mycket pengar – fråga kändisfotograferna! Men även utan att ha paparazziambitioner kan du betrakta bilderna som värdefulla. Om någon annan påstår sig ha knäppt bilden, kan du då bevisa att den är din?

OK, bilderna från mormorsmors hundraårsdag eller från ditt eget vardagsrum kommer inte "vem som helst" att vilja knycka. De är för lätta att identifiera. Men om du råkar vara enda fotograf på plats när ett UFO landar på Stortorget och upphör att vara UFO därför att små gröna män kliver ur... Ja, då kan det nog tänkas att andra blir intresserade, eftersom bilden då plötsligt får ett rent ekonomiskt värde.

Där emellan finns alla dessa bilder som det skulle kännas högst förargligt att någon annan påstod sig ha fotograferat. Det är inte kul om någon visar sin "underbara trädgård" på sin webbsida och du ser att det i själva verket är din underbara trädgård och dina bilder som visas. Det är ju du som har grävt och rensat i rabatterna. Och vad gör du, när du påpekar för bildtjuven att det är dina bilder han visar på sin webbsida, och han svarar att det är det inte visst det. Bilderna har han minsann tagit själv.

Om du har bilderna på datorn och kameran har lagrat EXIF-data blir det knappast problem med att bevisa äganderätten. Men det finns fortfarande kameror som inte sparar EXIF-data. Har du dessutom redigerat bilderna och sparat om dem under nya namn, är det inte alls säkert att EXIF-data följt med, även om det fanns där från början.

Jag skall kanske påpeka att det dessutom är väldigt lätt att ändra datum för filer. Om din bild på webbsidan visar "så här såg trädgården ut i september", och bildtjuven knycker bilden i mars året därpå, kan han lätt ändra datum på bilden så att det ser ut som om filen skapades i augusti året innan. Därmed har han en bildfil som "bevisar" att hans bild är äldre än din, och då borde ju bilden vara hans, eller hur?

Beskär bilden

Men det finns en väldigt enkel metod för att förebygga den här typen av bildstölder: Visa inte hela bilden! Beskär den i stället. Fotografer som påstår att de "beskär färdigt" i kameran pratar persilja. Det kunde kanske gälla på den tiden då man använde film, men med digital fotografering finns det ingen anledning att avstå från beskärning i efterhand.

Tvärtom. De flesta bilder som visas på webbsidor är för små och plottriga, därför att bilderna visar för mycket som tar intresset från det man egentligen vill visa. Titta på de båda bilderna nedan, och tänk dig att bildtexten är "Vackra fönster i en europaprisad småstad".

nora1.png
nora2.png
Med den första bilden är det mycket svårt att föreställa sig vad bildtexten syftar på. Den andra bilden är en hård beskärning av den första och då står det fullständigt klart vilka fönster som avses.

Stöldskyddat

Du vinner alltså presentationsmässigt men samtidigt har du fått ett automatiskt stöldskydd på din bild. Du har hela bilden. För bildtjuven skulle det medföra oändligt mycket besvär att återskapa den kompletta bilden – om det alls vore möjligt!

Den här metoden hindrar inte att andra kopierar och sparar dina bilder, men den hindrar definitivt att andra påstår att bilderna är deras. Det kommer man långt med, om man i en rättstvist skall bevisa att man äger bilderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar