Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

5 januari 2008

BIOS och att boota en XP-dator i DOS

Jag var ju helt enkelt tvungen att fortsätta mina minnespinnesövningar. Det blir besvärligt att ställa om i BIOS varje gång man får för sig att boota från minnespinnen. Men eftersom det tar litet tid att starta XP via BartPE på minnespinne, ville jag ha något som gick snabbare. Varje ändring i BIOS krävde ju en omstart.

BootFlashDOS

Frågan blev då: Går det att göra datorn bootbar i DOS via minnespinne? Ja, det går, och verktyget för detta hittade jag på samma plats som PeToUSB, hos GoCoding. Det portabla gratisprogrammet BootFlashDOS är ett litet verktyg som formaterar ett USB-minne och gör det bootbart i DOS.

BootFlashDOS är mycket lätthanterligt. Packa upp ZIP-filen i valfri mapp, starta BootFlashDos.exe, bläddra fram rätt minnespinne och klicka på Start. Se dock till att spara undan eventuella filer på minnespinnen först.

Programmet kopierar de nödvändiga DOS-filerna (command.com, io.sys, msdos.sys) från diskcopy.dll, som finns i mappen Windows\system32 i Windows XP. Filerna som kopieras till minnespinnen blir inte större än några hundra kB sammanlagt, så det duger med vilket litet minne som helst. Jag använde min äldsta minnespinne, DiskOnKey USB-1, 16MB.

Jag kopierade över filerna från det gamla minnet (och hittade en del gamla filer som jag hade saknat) och lät sedan BootFlashDOS formatera om minnet och kopiera DOS-filerna.

Ändringen i BIOS

Sedan startade jag om datorn och gick in i BIOS. När jag ställde om så att datorn kunde boota XP från BartPE på minnespinne, hade jag lagt USB-FDD som första startalternativ och satt de övriga som "disabled", men nu gjorde jag inte på det sättet.

I stället ändrade jag i startordningen för själva hårddisken, och satte USB-FDD som "första hårddisksalternativ". De övriga alternativen fick stå kvar i samma ordning som tidigare, bara nedflyttade ett snäpp.

Jag sparade ändringarna, kopplade in det lilla USB-minnet och startade om. Efter några sekunder hade datorn startat i DOS. Alla enheter var åtkomliga (utom DVD-spelaren). USB-minnet hade fått enhetsbeteckningen C:\, systemdisken kallades D:\ och så vidare. Dessutom hade jag inte svenskt tangentbord, vilket kan göra det litet knepigt att hitta kolon- och backslashtangenterna.

BIOS-ändringen får stå kvar

Det jag från början ville veta, var ju om det verkligen var nödvändigt att återställa i BIOS, så jag tryckte Ctrl-Alt-Delete, tog bort USB-minnet och lät datorn starta om. Windows startade fullständigt normalt. Eftersom det inte finns någon minnespinne inkopplad, väljs helt enkelt nästa "hårddisk", och det är den normala systemdisken.

Alltså behöver man inte hålla på med dessa omställningar fram och tillbaka i BIOS, och man behöver inte sätta några startalternativ till "disabled".

En brasklapp, dock

Det är bara relativt moderna moderkort som har stöd för start med USB. Mitt har det. I mitt BIOS finns stöd för att välja dels en startordning från "olika håll", som CD > USB-HD > HD som jag har valt, dels en särskild ordning för "hårddiskarna" där USB-FDD kan anges som hårddisk. I andra BIOS-versioner saknas det här stödet, så att det faktiskt inte går att boota från en USB-enhet, eller så finns inte möjligheten att välja "två turordningar". I det senare fallet blir man nog ändå tvungen att ändra tillbaka i BIOS när man vill starta normalt igen.

Några saker att fundera över

När man gjorde startdisketter till Windows 95 (kanske i Windows 3.1 också, men det minns jag inte längre) var det alltid bökigt att hitta rätt drivrutiner till CD-spelaren. Dessutom måste man noga se till att man fick med inställningen för svenskt tangentbord.

Tydligen är det samma sak här. På något sätt bör det gå att få med stödet för CD/DVD-spelaren och det svenska tangentbordet. Jag skall rota fram mina gamla startdisketter från Windows 3.1 och Windows 95 – eller göra nya – och undersöka om jag kan lägga till de filer som behövs på minnespinnen. Eftersom jag har både DOS och Windows 3.1 i min MS Virtual PC, bör det vara lätt gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar