Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

21 december 2011

Kjell har blivit doktor

Nu är vi hemma igen, efter en enormt bra dag först på universitetet i Uppsala och sedan på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, och Kjell har blivit doktor.

När Kjell slutade nionde klass, lovade han sig själv att aldrig mer sätta sig på skolbänken. I går, ungefär 40 år senare, slutade han så att säga skolan. På vägen hann han skaffa sig högskolepoäng från sammanlagt elva högskolor.

Jag blev synnerligen imponerad av hur han presenterade sin avhandling i går. Kjell, som normalt är ganska tystlåten, pratade mer eller mindre oavbrutet i tre timmar, förklarade hur han hade tänkt och vad hans forskning handlar om, och besvarade med stor säkerhet opponentens och betygsnämndens frågor. Och han gjorde det med sådan klarhet att "till och med jag" äntligen förstod.

Just det har varit litet knepigt, eftersom det helt enkelt inte går att sammanfatta med några få ord. Avhandlingen är mycket stor och berör så många olika områden att de där tre timmarna behövdes för att samla ihop alltsammans till en begriplig helhet. Och just det, att se hur alla dessa olika sidor fördes ihop till en helhet, var verkligen intressant.

Mycket kort: Är det möjligt, och i så fall hur, att med GIS som instrument planera användningen av olika landskapstyper, inklusive natur i städer, på ett sätt som tillgodoser de ekonomiska, sociala, politiska och rekreationella krav som människor ställer på naturen och samtidigt motsvarar de behov som måste uppfyllas för framtidshållbarhet och biologisk mångfald?

Jag är stolt över Kjell och tycker att han har all anledning att känna sig vuxen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar