Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

9 september 2011

Stå stilla!

Skynda dig inte om hösten heller,
Den som går hittar inga trattkantareller

Ur Till Cecilia om brådskan



För det är ju så det fungerar. Man går och går genom skogen och ser inga trattkantareller. Vädret har varit perfekt för trattisar men ändå ser man inga, inte en enda. Konstigt, det brukar ju finnas massor.


Så stannar man till och hukar sig för att kika litet närmare på en röd svamp. Plöstligt ser man dem – det står en hel grupp runt den röda svampen. Man flyttar fötterna litet försiktigt för att inte trampa sönder godsakerna. Och man ser fler trattisar. Och fler och fler och fler.

Man måste stå stilla, och när man gör det finns det hur många trattkantareller som helst. Det är bara att fylla korgarna och kassarna.

Trattkantarell, Cantharellus tubaeformis, är en mycket god matsvamp och den är lättrensad. Oftast behöver man bara pilla bort en och annan liten snigel som har förirrat sig ned i tratten. Svampen kan användas direkt i soppor, såser, stuvningar och grytor, men den är dessutom lätt att torka. Sedan kan den blötläggas och användas som färsk, eller stötas fint till en god svampkrydda.

Trattisar skall torka på låg temperatur, 25-45°. Högre temperatur gör att de blir svarta och fula. Man kan torka dem i rumstemperatur om man har varmt inne, eller i ugnen om den går att ställa på så låg värme. Ställ ungsluckan på glänt, eller helt öppen om ugnen inte kan ställas in på tillräckligt lågt gradtal. Lägg hushållspapper eller myggnät av metall på ugnsgallret och sedan svamparna i ett lager, inte på varandra. Luftcirkulationen är viktig.

Bäst är att använda en riktig svamptork med termostat. Det är en bra investering om man plockar mycket svamp, och den kan användas även till frukt, bär och kryddor. Se till exempel svamptorken Dörrex från Stöckli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar