Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

2 september 2011

Ormbär

Ormbär, Paris quadrifolia, hör till familjen Trebladsväxter, Trilliaceae. Men det kan man inte tro när man ser växten. Den är nämligen väldigt fyrtalig: Fyra kransställda blad. En ensam blomma med smala, gröna kalkblad i två fyrtaliga kransar. Åtta ståndare och fyra stift. Frukten är ett stort svart och blådaggigt bär.

Ormbär är inte alltför vanliga, men har man tillfälle är det bra att lära barnen se skillnad på ormbär och blåbär. Ormbäret är nämligen giftigt – det innehåller ämnen som kan ge magbesvär. Särskilt viktigt blir det här om man har barn och odlar ormbär som trädgårdsväxt. Arten säljs som perenn i många plantskolor.

Ormbär, som också har kallats parört, soögon och trollbär, har använts som läkemedel mot bland annat pest och ögonsjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar