Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

1 september 2011

Gallbildning

En gallbildning på undersidan av ett salixblad. Gallbildningar, eller galler, uppstår genom onormal tillväxt hos växten och denna i sin tur orsakas av en parasit.

Det finns ett mycket stort antal organismer som kan orsaka gallbildning, och av många typer, som rundmaskar, kvalster, insekter, bakterier, svampar och kärlväxter.

Jag vet inte vem som bär ansvaret för just den här gallen, men ofta är det en stekel som har varit i farten. Stekelhonan lägger ett ägg i en nerv på bladet, och bladet svarar med att utveckla gallen. Ägget utvecklas inne i den skyddande gallen, där larven kläcks, äter av gallens innanmäte och förpuppar sig, för att så småningom bli en fullbildad stekel. Denna kan sedan stanna kvar inne i gallbildningen, för att komma fram först när det blir dags för nästa äggläggning.

Livscykeln ser olika ut beroende på vilken gallalstrande organism det gäller. I vissa fall tar utvecklingen till och med flera år, genom olika typer av gallbildningar hos en och samma växt men på olika delar av växten.

Ett exempel är potatisgallen på ek. Den befruktade gallstekelhonan lägger först ägg på ekens rötter, där små rotgaller utvecklas. I slutet av andra vintern kommer det fram vinglösa honor, som utan föregående befruktning lägger ägg i ekens knoppar. Kring äggen utvecklas en ny typ av galler, ur vilka vingade hanar och vinglösa honor kommer fram för att inleda nästa varv i livscykeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar