Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

1 september 2011

Moses brinnande buske

Moses brinnande buske eller diptam, Dictamnus albus, är inte helt lättodlad. Den behöver en solig plats med jord som är näringsrik, väldränerad (ganska torr) och gärna kalkhaltig. Dessutom vill den växa i fred så att den kraftiga rotstocken inte skadas. Om plantan flyttas kan det dröja flera år innan den börjar växa igen.

Men om allt det här fungerar är den värd försöket – man får en vacker halvbuske som blir drygt en halvmeter hög, med vita till ljust rosa blommor som får en mörkare rosa teckning på de 3 cm långa kronbladen. Blommorma sitter i klaseliknande toppställda blomställningar.

Men det är nog framför allt det spännande namnet som frestar: "Där uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en eldslåga som slog upp ur en buske. Han såg att busken brann av elden, och att busken dock icke blev förtärd.

Då tänkte Mose: 'Jag vill gå ditbort och betrakta den underbara synen och se varför busken icke brinner upp.'"


Så dramatiskt blir nu inte brinnandet. Men om man tänder en tändsticka intill växten en riktigt varm dag, slår små eldslågor knastrande ut runt bladen. Busken hinner dock inte ta någon skada av att de eteriska oljorna antänds.

En varning!

Den eteriska oljan är giftig. Hela växten, men särskilt frökapslarna, innehåller en hudirriterande olja som framkallar rodnad, sveda och svullnad, särskilt om huden sedan utsätts för solbestrålning. Om man har hanterat växten med bara händerna bör man tvätta ordentligt med tvål och vatten och sedan se till att inte utsätta huden för solljus under de närmaste dagarna. Enklare är att redan från början använda någon typ av handskar.

Fröna sitter i fina femflikade kapslar, påminnande om stjärnanis. Kapslarna öppnar sig explosivt och slungar ut 2-3 svarta frön. Om man vill använda fröna kan man vika in fröställningarna i luftig gasväv för att fånga upp fröna när kapslarna exploderar. Fröna sås direkt efter skörden på hösten i kallbänk och behöver temperaturer under 0° i minst 12 veckor för att gro. Man kan också föröka med rotsticklingar, som man försiktigt tar från plantans utsida utan att flytta själva plantan.

Moses brinnande buske är fullt härdig hos oss. Det naturliga utbredningsområdet är mellersta och södra Europa till östra Asien och Himalaya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar