Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

23 juli 2011

Vit nysrot – giftig höjdare med många namn

Vit nysrot, vit prustrot eller bara prustrot, Veratrum album, är mycket vacker och bildar så småningom stora, högvuxna bestånd.

Eftersom "prustrot" också är ett gammalt namn på julros, är det dukat för förväxling. För att röra till det hela än mer används namnet vit nysrot dessutom inom delar av alternativmedicinen, men då på läkevänderot, Valeriana officinalis.

I alla händelser är det här en giftig växt och självklart har den därmed funnits upptagen i den svenska farmakopén. Den har använts mot åkommor som hjärnhinneinflammation, lunginflammation och reumatism, och inom veterinärmedicinen för att sätta i gång våmrörelser vid våmförlamning.

Rotstocken av vit prustrot, intagen i farmakopén som rhizoma Veratri albi, användes för att framställa ett nyspulver som framkallade våldsam nysning. Ur en nordamerikansk motsvarighet framställdes pilgift, och med nyspulvret påstås vissa indianstammar ha testat kandidater till posten som hövding – den som nös minst var lämpligast.

Vit nysrot växer inte naturligt vild i Sverige, men förekommer ibland förvildad från trädgårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar