Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

9 juli 2011

Påfågelöga

Påfågelögat, Inachis io, anses av många vara världens vackraste fjäril. Den här fjärilen hade godheten att slå upp vingarna i exakt rätt ögonblick. Det var först när jag såg den här bilden som jag upptäckte att antennerna har en vit prick i spetsen.

När fjärilen blir hotad slår den ut vingarna och visar de stora ögonfläckarna.

En svensk undersökning har nyligen visat att detta verkligen fungerar. Överlevnaden var betydligt sämre hos en grupp fjärilar som fått ögonfläckarna övertäckta.

Men påfågelögat har fler försvarsmetoder. När fjärilen öppnar och sluter vingarna avger den ett väsande ljud samtidigt med ett starkt knäppande läte. Ljudet har en frekvens som är fullt hörbar för fladdermöss, och man antar att det har en avskräckande verkan på dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar