Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

22 juli 2011

Röllika – eller karibacka

Den vilda röllikan, Achillea millefolium, är vanlig i hela landet. Den har vita eller lätt rödaktiga blommor, men det förekommer även exemplar med mörkare röda blommor. Förra året sådde jag en påse röd röllika, 'Cerise Queen', i hopp om att få några fina plantor. Tydligen har vartenda frö grott. Jag har flyttat ut många plantor i olika rabatter, men fortfarande finns massor av röllikor kvar i sålådan.

Jag får försöka hitta hem åt dem hos andra trädgårdsgrävare. De är ju riktigt vackra med sina starka färger och lika tåliga som den vilda ursprungsarten.

Dessutom har röllikan historia: Den har genom tiderna använts som medicinalväxt, bland annat som sårrengörande och magstärkande medel, samt mot blödande hemorrojder och kraftiga menstruationer. "Lima-Dalbonden lägger den under gäsningen på Ölet, at förbättra smak och styrka", skriver C. F. Hoffberg i Anwisning til Wäxt-Rikets Kännedom (1792).

Bland de många alternativa namnen på röllika finns backhumle, jordhumle och näsegräs. Samt alltså karibacka – som den dialektalt har fått heta just i våra trakter – ett av de sju blomster som skall framkalla midsommarnattsdrömmar om ens tillkommande.

Dessutom lär det gå bra att torka röllikor som eterneller, om man tillhändelsevis råkar vara intresserad av sådant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar