Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

20 juli 2011

Humletjuvad eller pollinerad – eldkaprifol igen


Här ser man tydligt skillnaden i frösättningen mellan blommor där humlorna har knyckt godiset bakvägen och blommor som har blivit normalt pollinerade.

Fruktämnena i bilden till vänster är små och skrumpna. De kommer inte att utveckla några fröer. I bilden till höger är fruktämnena stora och välutvecklade, och där kan fröerna redan vara på god väg.

I bilden nedan syns fruktämnena från tre uppsättningar blommor. De två till höger blommade när vädret var perfekt för de korttungade humlorna, och de blommorna blev inte pollinerade. Uppsättningen till vänster blommade under ett par regniga och kallare dagar, då de korttungade humlorna stannade hemma. Minst en blomma blev pollinerad – antagligen av en långtungad humla – och ett frö är rejält utvecklat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar