Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

9 juli 2011

Trädgårdens nav

2011: Dammkanten i början av juni, just när blomningen började komma i gång på allvar.

Trots att dammen är så liten att den verkligen inspirerar till utökning, har den blivit trädgårdens viktigaste del. Här gör nämligen trädgården vad den borde göra: Bjuder på stillhet och frid.

Djurlivet i och omkring vattnet är rikt, med trollsländor, mosaiksländor, virvelbaggar, ryggsimmare, dykarbaggar, vattenspindel, grodor, guppisar på sommarlov och en snok som kommer på besök då och då. Vid dammkanten får jag tillbaka en del av barndomens nyfikenhet.

Växterna stortrivs både i vattnet och längs kanten. Dammduken av kokosfiber längs kanten fungerar som kapillärrör. Den suger upp vatten från dammen och ser till att rabatterna alltid är lagom fuktiga.

De flesta vattenväxterna är hämtade från vår sjö, men här finns även en näckros som egentligen inte borde överleva i vårt klimat. Sitt förakt inför denna tanke visade den i år genom att börja blomma redan i april. Den blommar fortfarande, med ungefär tre utslagna blommor i taget.

2 kommentarer:

  1. Och gissa vem som får gräva...

    SvaraRadera
  2. Om dammen skall bli så stor som jag vill, vore det nog klokt att göra det med grävmaskin...

    SvaraRadera