Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

16 juli 2011

Liljorna på marken

Kvällssolen silar in genom växthusets glasvägg, som är utvändigt skuggmålad med kritslam bestående av krita, vatten och lättfil. Det är en mycket billig och miljövänlig färg som långsamt sköljs bort av regnet och det är lätt att tvätta bort de sista resterna på hösten.

En av liljorna är på väg att slå ut och har redan börjat dofta. När liljorna har blommat över utvecklas de fina frökapslarna. Fröna kan användas till förökning, men det tar många år från frösådd till blommande lilja. Förökning med lökfjäll eller bulbiller går litet fortare.

När plantorna börjar se tråkiga ut får krukorna flytta ut i rabatten och vissna färdigt, för att sedan övervintra i potatiskällaren. De mår säkert bättre där än i tung och antagligen dåligt dränerad jord utomhus. Men till dess får de dofta vidare i växthuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar