Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

22 juli 2011

Kinesisk smörboll

Här i trakten är det ganska gott om smörboll, Trollius europaeus, som är fridlyst. Vi har den bland annat i dikeskanten längs vägen ned till brevlådan. Men den gräver vi alltså inte upp och flyttar till dammkanten; den får växa vidare där den själv har ställt sig.

I stället har jag dragit upp kinesisk smörboll, Trollius chinensis 'Golden Queen', med frö från Impecta. Fröet sådde jag på hösten, som naturen skulle ha gjort. En kallperiod är viktig för groningen.

En enda planta kom upp på våren och samma år kom sedan den första, om än något blygsamma blomningen. I år har den varit generösare; just nu finns det sju lovande fröställningar. Kinesisk smörboll blir högre än den europeiska vilda arten, med större blommor. Den trivs ypperligt vid dammkanten, så länge jorden inte torkar ut – men den risken är ju inte stor just där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar