Vem?

Mitt foto
Fyrtiotalist som läser mycket och tänker, ibland ganska långa och komplicerade tankar, leker med datorn eller kryper omkring i rabatter för att titta på växter och skojiga insekter. Eller sitter vid dammkanten och beundrar djurlivet i vattnet. Har konstant kameran inom grepphåll och svarta naglar så länge det inte är tjäle i jorden. Tränar ambitiöst på att bli gammal.

29 april 2012

Kärrspindel

Kärrspindeln, Dolomedes fimbriatus, befinner sig tills vidare i en kruka minst 15 meter från dammen, men det dröjer säkert inte länge innan den har tagit sig dit. Den brukar springa på vattenväxterna och vattenytan, där den fångar diverse smådjur. Den kan dyka om den känner sig hotad, men också för att ta byten under vattenytan.

Det här är ett av de rovdjur som tullar rejält på beståndet av grodyngel – dessa har redan i dag börjat lämna sina skyddande romkorn.

Kärrspindeln har, liksom alla andra spindlar, ett giftigt bett, men i likhet med andra svenska spindlar är den ofarlig för människor. Det är osannolikt att bettet ens skall tränga igenom den mänskliga huden, och om det ändå gör det är ju giftets styrka anpassat för betydligt mindre byten än vi.

Men det är en snabb spindel och är den på det humöret kan den vara ganska aggressiv. I alla händelser är den fin att titta på.

Foto: Johan Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar